Biografie

Daan Boertien is een Nederlandse concertpianist die zich heeft gespecialiseerd in liedbegeleiding. Hij geeft concerten met verschillende zangers in binnen- en buitenland. Hij is als Associate Artist verbonden aan de Dutch National Opera Studio. Daarnaast is hij actief als docent bij Codarts (Rotterdam) en gastdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Op 10-jarige leeftijd werd Daan aangenomen bij de Young Musician’s Acadamy van het Conservatorium van Tilburg, waar hij les had van Jelena Bazova. Daarna studeerde hij bij David Kuyken aan het Conservatorium van Amsterdam en aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg, bij de Duitse liedspecialist Burkhard Kehring. Hiervoor ontving hij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Oscar und Vera Ritter-Stiftung Hamburg.

Daan Boertien won vele prijzen. Zo won hij in 2020 de Berenbergprijs met een winnaarsconcert in de Elbphilharmonie in Hamburg. In 2019 won hij de DAAD-prijs. In 2018 won Daan Boertien de publieksprijs van Dutch Classical Talent samen met bariton Raoul Steffani. Verder won hij bij het Gustav-Mahler-Wettbewerb in Hamburg samen met Bariton Geng Lee zowel de 1e prijs als de prijs voor beste begeleider. In 2015 ontving hij de ‘Kunst aan de Dijk Prijs voor Jong Talent’ en in 2010 was Daan prijswinnaar van het Prinses Christinaconcours.

Daan gaf concerten in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Italië, Tunesië, Zwitserland, Letland en Canada. Hij trad onder meer op in het Concertgebouw, TivoliVredenburg, de Nationale Opera, Muziekgebouw aan ’t IJ Casa da Musica Porto en de Elbphilharmonie in Hamburg. Ook is hij regelmatig te horen en te zien op radio en televisie, bijvoorbeeld bij Podium Witteman. In 2019 was hij te horen tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam.

De afgelopen jaren gaf Daan concerten met zangers als Benjamin Appl, Michaela Kaune, Raoul Steffani, Maarten Koningsberger, Judith van Wanroij, Peter Gijsbertsen, Maria Riccarda Wesseling, Marc Pantus, Thomas Oliemans en André Morsch. Daan volgde masterclasses voor piano solo bij onder andere Enrico Pace, Leslie Howard en Naum Grubert. Verder kreeg hij voor liedinterpretatie belangrijke impulsen van Roger Vignoles, Julius Drake, Graham Johnson, Malcolm Martineau, Wolfram Rieger, Jeff Cohen, Thomas Hampson, Margreet Honig, Christianne Stotijn, Anne Sofie von Otter en Brigitte Fassbaender.

Gespecialiseerd in het begeleiden van liederen toonde Daan Boertien zich een zanger op de vleugel. Met zijn fijnzinnige en milde aanslag, zijn zowel vanzelfsprekende als verrassende timing en zijn grote inlevingsvermogen is hij de ideale combinatie van meebewegend begeleider en autonoom solist.

- Eindhovens Dagblad

© Petra Teeuwsen